Koopadvies
Graag willen we u een gedegen koopadvies geven. Daarnaast geven wij u enige bruikbare tips bij aanschaf van een kinderfiets of kinderhelm. Het eerste echte 'vervoermiddel' zal voor de meeste kinderen de driewieler zijn. Vervolgens komt de loopfiets, die zeer geschikt is voor het leren vinden van het evenwicht. In het 2e of 3e levensjaar zullen de eerste fietslessen gevolgd worden. De 12, 14 en 16 inch fietsen hebben altijd steunwieltjes aan beide zijden van het achterwiel. De grotere maten hebben geen zijwielen meer. De juiste maat van de fiets is heel belangrijk!

 

Maat fiets
De maat van een fiets hangt samen met de wielmaat; daarom duiden wij fietsgrootte aan in inches.
Richtlijnen voor fietsmaten en leeftijden :

12 inch 2,5 tot 4 jaar
14 inch 3 tot 4,5 jaar
16 inch 4 tot 5 jaar
18 inch 5 tot 7 jaar
20 inch 6 tot 8 jaar
22 inch 8 tot 12 jaar
24 inch 7 tot 9 jaar
26 inch 10 tot 14 jaar


 

Vanaf 11 jaar past het kind op een volwassen fiets met een klein frame en 26 inch banden. Uitzonderingen in lichaamslengte daargelaten natuurlijk.

De juiste fietsmaat voor uw kind
De juiste maat voor uw kind bepaalt u door uw kind op een fiets te zetten.
Eén van de voeten dient met gestrekt been te rusten op het onderste pedaal. Koop nooit een fiets die te groot is. Uw kind wordt angstig wanneer het niet met de voeten bij de grond kan. Zorg dat uw kind bij het rijden niet met de knieën tegen het stuur komt. Een lage in-/opstap is makkelijk voor uw kind, zeker bij de allerkleinsten. Het op- en afstappen wordt daarmee makkelijker. Oudere kinderen die goed kunnen fietsen kunnen een hoger instapmodel nemen.

 

Zadel/Stuur hoogte
De zadel- en stuurpen zijn in hoogte verstelbaar.

 

Versnellingen
Het gebruik van versnellingen is voor een kind vaak moeilijk. Daar uw kind alle aandacht voor het verkeer nodig heeft, adviseren wij u (als u over gaat tot een fiets met versnellingen) om tezamen eerst goed te trainen.

 

Tips
Wij adviseren u om bij aanschaf van een nieuwe fiets het kind te laten wennen aan de grootte door eerst even samen met uw kind te oefenen op rustige paden en wegen. Om uw kind in de praktijk bekend te maken met verkeersregels is een goede manier om met uw kind mee te fietsen. Kijk goed of uw kind verantwoord en makkelijk met de fiets omgaat en beoordeel zelf of het in staat is zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en worden niet altijd goed gezien. Zorg er dan ook voor dat uw kind zichtbaar is. Bij de allerkleinste is een fietsvlag onontbeerlijk. Ook zichtbare kleding is van groot belang voor zowel kleine als de grotere kinderen. Controleer de fiets meerdere keren per jaar op eventuele losgetrilde schroefjes en/of moertjes. De koplamp is bijvoorbeeld een onderdeel wat verhoudingsgewijs veel trillingen te verwerken krijgt. Stel de lamp en draai de schroeven goed vast, kleine moeite en uw kind is goed zichtbaar voor het andere verkeer, hetgeen levens kan redden. Tevens adviseren wij u om uw kind een fietshelm te laten dragen, met name in de beginfase, wanneer uw kind leert fietsen. Lees de handleiding aandachtig door, gooi deze niet weg maar bewaar deze voor later.

 

Fietshelm
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wel zo veilig. Een fietshelm beschermt uw kind tegen ernstig letsel door een valpartij. Kinderfietsenoutlet.nl heeft een groot assortiment fietshelmen met allerlei vrolijke of stoere designs. Deze zijn tevens te gebruiken als skatehelm en andere sporten, dus multi functioneel. De maat van de helm is aan de binnenkant verstelbaar, zodat de helm perfect past op het hoofd van uw kind. U kunt de omtrek van het hoofd opmeten door circa 2,5 cm boven de wenkbrauwen een meetlint rondom het hoofd te draaien. Hierdoor zit de helm als een soort tweede huid op het hoofd en beschermt de bovenkant, voor-en achterkant van het hoofd. De band mag niet bij de kin knellen, maar mag zeker niet te los zitten. En mag zeker niet het zicht belemmeren. Uw kind zal de helm vervelend vinden als er te weinig ventilatie is. Onze helmen hebben meer dan voldoende ventilatie. Belangrijk : Uw kind dient tijdens het spelen de helm af te zetten! Lees de handleiding die bij de helm geleverd wordt GOED door en vervang de helm direct als uw kind met de helm stevig is gevallen.